Zdrowie na jesiennym talerzu!

Trzeba przyznać, że jesień jest wymagającą porą roku. Kapryśna pogoda osłabia nasze organizmy i sprawia, że częściej chorujemy oraz mierzymy się ze spadkami energii, a nawet nastroju. Dlatego, w tym sezonie należy szczególnie zadbać o jakość swojej diety. Odpowiednio zbilansowana może okazać się wręcz zbawienna dla naszego organizmu. Wówczas pozytywnie będzie wpływać zarówno na kondycję psychiczną, jak i fizyczną, a także przyczyni się do wzmacniania odporności . Jak się okazuje, to właśnie na talerzu możemy sobie zaserwować zdrowie i energię! Jak to zatem zrobić? Jak prawidłowo odżywiać się jesienią?

Charakterystyka jesiennej diety!

Kompot z czerwonych pożeczekW sezonie jesienno-zimowym odczuwać można zwiększony apetyt, co oznacza, że mamy większe zapotrzebowanie kaloryczne. Błędem jest jednak częstsze podjadanie i uzupełnianie diety nie wartościowymi produktami, czy też jedzenie w biegu. Oczywiście w tym sezonie możemy zwiększyć ilość swoich posiłków, tak by faktycznie zaspakajać głód. Ważne jednak, by zwracać uwagę na jakość dań.

Warto włączyć do diety sezonowe produkty (np. kapustę, dynie, grzyby), które są bogate w cenne wartości odżywcze. Ponadto codzienny jadłospis powinien obfitować w warzywa i owoce, dostarczające witamin i minerałów, które wzmacniają odporność. Jeśli chodzi, o składniki to istotne w diecie będą także węglowodany złożone i kwasy tłuszczowe omega 3. Oznacza to, że dieta powinna być bogata w produkty zbożowe, warzywa strączkowe ryby i mięsa.

Jak powinna wyglądać jesienna, zdrowa dieta?

Fasola i szparagiDoskonałą propozycją jesiennego, zdrowego śniadania są różnego rodzaju owsianki i jaglanki, które można przygotowywać na ciepło. Warto zadbać o to, aby były bogate w dodatki, które zwiększą ich wartość. Dodatki mogą stanowić owoce, orzechy, migdały i rozgrzewające przyprawy takie, jak imbir, cynamon, goździki

Istotny posiłek jesienią mogą stanowić zupy.

Pełne sezonowych warzyw, nico pikantne, korzenne i aksamitne, doskonale rozgrzewają od środka i mogą stanowić naprawdę bogatą mieszankę wartościowych produktów. Na obiad zaleca się wybierać pełnoziarniste ryże i kasze. Do tego porcja warzyw i mięso lub ryby. Takie połączenia będą stanowiły syty i dobrze zbilansowany posiłek. Kolacja tradycyjnie powinna być lekka i zdrowa. W chłodne i pochmurne wieczory świetnie sprawdzą się kolacje na ciepło np. leczo w wersji vege. Jesienią możemy też odczuwać zwiększony apetyt na słodycze. Warto stawiać na te zdrowe ich wersje. Poleca się ciasto dyniowe, marchewkowe, różnego rodzaju ciasteczka zbożowe.